Jedyną rzeczą, którą dodam do priorytetów OP, jest: Maksymalna redukcja hałasu i minimalne ciśnienie zwrotne nie idą w parze. Zmniejszenie ciśnienia zwrotnego oznacza w jakiś sposób upuszczenie ciśnienia z puszki. To sprawi, że puszka będzie głośniejsza.
Redukcja odrzutu, jakaś jest, ale to nie to samo, co użycie dobrego hamulca. Redukcja odrzutu zazwyczaj nie jest uważana za decydujący czynnik dla tłumika, ale raczej miły produkt uboczny.
Chociaż większość nowoczesnych tłumików jest bardzo zbliżona pod względem redukcji dźwięku, to jednak mają one swój własny, unikalny dźwięk podczas strzału. Niektóre mają wyższy ton, a inne niższy. Tylko Ty możesz zdecydować, który z nich bardziej Ci odpowiada. Jednak można argumentować, że wyższy ton jest najlepszy, ponieważ dźwięk o wyższej częstotliwości nie rozchodzi się tak daleko jak dźwięk o niższej częstotliwości (jeśli chcesz czepiać się szczegółów, aby być tak cicho, jak to tylko możliwe).
Zapomniałem wspomnieć o kilku innych rzeczach, jeśli chodzi o puszki. Niektóre mają coś, co nazywa się "wycieraczką" na końcu puszki. Jest to w zasadzie dysk z gumowatego materiału, który uszczelnia koniec puszki, aby jeszcze bardziej zatrzymać gazy i jeszcze bardziej je wyciszyć. Kula po prostu przebija w nim dziurę. Będąc elementem zużywalnym, trzeba je wymieniać. Istnieją jednak pewne kwestie prawne związane z tymi wycieraczkami ze względu na ATF (szokujące, wiem). O ile przepisy się nie zmieniły (ostatnio ich nie czytałem), nie wolno kupować wycieraczek, a następnie wymieniać ich samodzielnie. ATF uważa wycieraczkę do tłumika za część tłumika i nie wolno wymieniać ani naprawiać żadnych części samodzielnie za pomocą zakupionych części (mówią, że to podlega kategorii "tworzenia" i wymaga innego formularza i kolejnej pieczątki podatkowej). Jeśli jednak zrobisz własną wycieraczkę (tj. wytniesz koło z materiału o potrzebnej średnicy), możesz ją wymienić na własną część. Teraz, jeśli to nie jest wystarczająco szalone, NIE możesz zrobić ich wielu i gromadzić. Wolno Ci zrobić TYLKO JEDNĄ, a następnie musisz natychmiast wymienić starą.
To właśnie ten rodzaj absolutnie absurdalnych bzdur, które mam nadzieję, że Trump i jego ekipa naprawią... przynajmniej.
Inną metodą wyciszenia tłumika jest tak zwane "strzelanie na mokro" i jest to dokładnie tak, jak brzmi. Wlewasz trochę płynu (nawet woda zadziała) do tłumika, a to sprawi, że będzie on znacznie cichszy na kilka strzałów. Możesz nawet kupić specjalny płyn do tego celu. Zrobiłem to, ale jest to kłopotliwe i nie trwa dłużej niż strzał lub dwa. Było fajnie, ale niepraktyczne IMHO. Nie wiem, może jeśli byłeś jakimś zabójcą Jamesa Bonda lub czymś w tym stylu, gdzie potrzebujesz tylko jednego super cichego strzału, to ok, może, lol.
Dobrze powiedziane. Zmniejszenie ciśnienia zwrotnego nie jest koncepcją konstrukcyjną, puszka blokuje ruch pocisku, który wypycha gaz do tyłu, a następnie spowalnia go, gdy przechodzi przez puszkę. To ciśnienie zwrotne jest jedną z rzeczy, które sprawiają, że jest ciszej. Każdy produkt związany z puszką, który mówi, że zmniejsza ciśnienie gazu w tłumionych nabojach, jest w mojej książce wężowym olejem.
Jeśli chodzi o odrzut. Tłumik do broni bocznego zapłonu waży bardzo mało, ale 8-calowa puszka o średnicy 1,5 cala ma pewną przydatną wagę. Obniża odrzut i utrzymuje w dół podrzut lufy, dwie formy redukcji odczuwalnego odrzutu.
Trzecią koncepcją jest po prostu strojenie harmonicznych. Podobnie jak w starym systemie Browning Boss, można faktycznie poluzować lub dokręcić tłumik o niewielką ilość i znaleźć idealne miejsce lub najlepszą pozycję pod względem celności.
Wycieraczki to w mojej opinii głupia sprawa. Przynajmniej ta regulowana część. Myślę, że Hydro ma rację co do prawa. Pierwszy raz czytałem o ludziach zakładających balony lub prezerwatywy na puszkę, ale wytrzymują tylko jeden strzał. Nigdy tego nie testowałem, żeby się upewnić. Ale jako myśliwy uszczelniam każdą lufę, z puszką lub bez, taśmą elektryczną, aby śnieg i błoto nie dostały się do lufy. Nie wpływa to wcale na celność i dostajesz jeden czysty strzał. Nie mogę powiedzieć, że to coś robi.
Wycieraczki, o których czytałem, które wydają się pomagać przez 4-5 strzałów, to po prostu dyski, które są wycięte z grubej skóry lub filcu lub elastycznego gumopodobnego materiału. Pierwszy strzał jest przez nie oddawany i tworzą dziurę. Za każdym razem materiał trochę się wypala i traci zdolność uszczelniania i wkrótce traci wszelką redukcję dźwięku, jaką mógł dać.
Płyny w puszce. Działają, ale zwykle jest to jednorazowe wydarzenie. Początkowo, może 20 lat temu, odkryto, że "żel do wciągania kabli" zmniejsza pierwszy strzał z tłumika. Dziwni faceci tacy jak ja próbowali wszystkiego. Jakakolwiek lepka żelowa substancja, w tym wazelina lub smar do łożysk kół, biały lit lub aloes, da podobny efekt. Użyto kremu do golenia, a nawet WD 40. Z czasem przeszedłem od wody do jakiegokolwiek smaru, który mam na strzelnicy. Używałem dużo WD 40, ładnego, czystego produktu do rozprowadzania wody, i bardzo lubię Ballistol. W końcu w ciągu ostatnich kilku lat zdałem sobie sprawę, że tłumik napełnia się węglem, dlaczego nie użyć czegoś takiego jak Hopps lub jakiegokolwiek produktu do usuwania węgla.
Zdecydowałem również, że rozwiązanie jest tak dobre, jak każde do zwilżania tłumika. Roztwór składa się w 50% z białego octu i w 50% z nadtlenku wodoru, ale nie z komercyjnego nadtlenku, ale z tego, co kupujesz w Walmart, który w rzeczywistości zawiera tylko 3% nadtlenku. To właśnie wkładam do myjki ultradźwiękowej, aby wyczyścić tłumik. Więc często po prostu mieszam butelkę wody i używam jej na strzelnicy, co 10 strzałów lub więcej. Czy to działa? Myślę, że działa przy pierwszym strzale i trochę w przyszłych strzałach. Pomaga również w utrzymaniu broni i tłumika przed nadmiernym nagrzewaniem się, co zawsze jest dobrym pomysłem. Myślę również, że działa najlepiej, jeśli dodasz jedną z tych małych, domowych skórzanych wycieraczek. Powiedziawszy to, wycieraczki i płyn naprawdę mają dla mnie znaczenie tylko wtedy, gdy strzelam do kojota lub jelenia lub czegoś, czego nie chcę spłoszyć tym pierwszym strzałem, jeśli miałbym chybić, lub jeśli miałoby być więcej niż jeden kojot. Mogą być oddalone o 200-300 jardów, a każda redukcja hałasu pomaga, dlatego w ogóle używamy na nich puszek.
I kilka uwag od Silencer Central, wyjaśniających więcej tego, co stwierdził Hydro.
"-----------------------------------------------------------------------------
Zanim wyjaśnimy dokładnie, jak wymienić wycieraczki tłumika, ważne jest, abyś wiedział, że ATF uważa wycieraczkę za część tłumika. W rezultacie nie można ich legalnie wysyłać bezpośrednio do użytkownika końcowego. Zamiast tego firma produkująca tłumiki musi wysłać wycieraczki do FFL, a tłumik również musi trafić do FFL i tam wykonać pracę.
Jednak legalne jest również tworzenie własnych wycieraczek do tłumików - z jednym prawnym zastrzeżeniem. Ponieważ wycieraczki są częściami tłumika, nie można zrobić wielu zamienników i mieć ich pod ręką na wypadek, gdyby były potrzebne. Zamiast tego musi to być sytuacja jeden do jednego. Na przykład,
jeśli wymieniasz dwie wycieraczki, możesz zrobić dwie nowe, ale nie trzy.
Czy to głupie? Tak. Ale to prawo i nie jesteś przestępcą. Jesteś odpowiedzialnym właścicielem tłumika.
-------------------------------------------
Korzyści z wycieraczek do tłumików
Cały sens tłumika polega na wyciszeniu dźwięku wystrzału, a podczas gdy zwykłe przegrody wykonują świetną robotę, wycieraczki do tłumików oferują jeszcze większą zdolność redukcji dźwięku.
Pod względem redukcji dźwięku,
wycieraczka najbardziej zauważalnie pomaga zmniejszyć poziom decybeli pierwszego strzału.
Jak długo wytrzymują wycieraczki?
W przeciwieństwie do przegród, wycieraczki są materiałem eksploatacyjnym, co oznacza, że nie trwają wiecznie. W końcu masz kontakt z wycieraczką za każdym razem, gdy przez nią strzelasz. Z czasem powoduje to rozkład wycieraczki i musi ona zostać wymieniona, aby uzyskać optymalną wydajność.
.Większość z nich wymaga wymiany po 20 strzałach i masz szczęście, jeśli możesz doprowadzić to do 50 strzałów.
---------------------------------------------------------------------------------------------