Firearms Talk banner

Najlepsze tłumiki do AR-15

3 reading
2.5K views 21 replies 9 participants last post by  OldLawyer  
#1 · (Edited)
Badam moje opcje dla tłumika AR-15. Długość lufy to 16 cali, kaliber 5,56/.223. Używam go do strzelania do stalowych tarcz, od 200 do 500 jardów.

Priorytetami są maksymalna redukcja hałasu, maksymalna redukcja odrzutu, minimalne ciśnienie wsteczne, minimalna ekspozycja na toksyczne gazy. Wszystko inne (kształt/forma/wygląd/dotyk/rozmiar, waga/długość, rodzaj materiału, redukcja błysku) nie jest ważne. Nigdy wcześniej nie kupiłem tłumika, więc byłby to mój pierwszy.

Co by Pan/Pani polecił/a?

#2 ·
Przede wszystkim, jeśli nie zainstalujesz dobrego, regulowanego bloku gazowego w swoim AR, będzie on bardzo przeładowany, gdy założysz tłumik na lufę.
2. Waga powinna być brana pod uwagę. Tłumiki ze stali nierdzewnej ważą dwa razy więcej niż tłumiki tytanowe. Zmiana punktu trafienia jest zwykle dość duża w przypadku ciężkiego tłumika.
3. Czy chcesz gwint bezpośredni czy tłumik, który używa mocowania w stylu hamulca wylotowego? Wolę tłumiki z gwintem bezpośrednim, głównie dlatego, że nienawidzę hamulców wylotowych na żadnej broni. Poza tym nie muszę kupować mocowań do każdej broni - to może być kosztowne!

Wiem, że jesteś nowy w strzelaniu, ale pomyśl o przyszłości. Czy kiedykolwiek kupisz karabin o większym kalibrze? Używam tłumików kalibru 30 na wszystkich moich karabinach od 223 do 300 WM. Tłumik kalibru 30 jest tak samo cichy jak tłumik kalibru .224 ze względu na większy rozmiar samej rury.
Tłumik to tylko tłumik. Im większy tłumik, tym więcej gazu zatrzymuje, tym ciszej się staje. Pamiętaj tylko, że dopóki strzelasz amunicją naddźwiękową, nadal będziesz miał naddźwiękowy trzask z pocisku, gdy opuści on tłumik.

Używam tłumików od kilkudziesięciu lat. Mam ich 7. Trzy tytanowe puszki kalibru 30 od Thunder Beast & Mack Brothers (Silencer Central). Dwie puszki rimfire, jedna od Silencer Co, drugą zrobiłem na Formularzu 1. I dwie puszki kalibru 40, które zrobiłem na Formularzu 1 dla obu moich karabinów kalibru 40.

Kup markę, a nie najtańszą lub najlepszą według nieznanej recenzji na YouTube.

#3 ·
Waga powinna być brana pod uwagę. Tłumiki ze stali nierdzewnej ważą dwa razy więcej niż tłumiki tytanowe. Różnica w zmianie punktu trafienia jest zwykle dość duża w przypadku ciężkiego tłumika.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy możesz wyjaśnić ten konkretny punkt dotyczący zmiany punktu trafienia? Rozumiem, że mój punkt trafienia zmieni się po zamontowaniu tłumika. Ale dlaczego to jest ważne, skoro mogę po prostu ponownie wyzerować karabin?

#4 ·
AK
Gorąco polecam zakup tłumika do kalibru 30, a nie tłumika 5,56, ponieważ może być bardziej wszechstronny!
Kilka lat temu przeprowadziliśmy pewne testy w Teksasie i tłumik 30 Cal na AR w 5,56 nie wykazał zauważalnej różnicy. Możemy więc używać tego samego tłumika zarówno w karabinach 5,56, jak i karabinach 30 Cal.
Oto różnica w decybelach między dwoma tłumikami Silencer Co.
Polecam Omega 300, byłoby to 130 dB dla 556 i 119 dB dla 300 blk i 133 dB dla 308 *Trzy decybele, brak zauważalnej różnicy.

Ale możesz rozważyć System szybkiego montażu tłumika. Niedrogi, ale wart swojej ceny. Zapobiegają również uderzeniu w przegrodę, jeśli tłumik nie zostanie prawidłowo zainstalowany.
03

• Like
Reactions: OldLawyer
#6 ·
AK
Kolejnym powodem zmiany punktu uderzenia jest zainstalowanie tłumika na AR-15 5.56 Cal. takim jak Twój.
Zwiększa on ciśnienie robocze karabinu o 1/3. Co może również wpływać na uderzenie, jeśli karabin jest zerowany z tłumikiem, a uderzenie zwykle różni się nieco, jeśli karabin jest wystrzeliwany bez tłumika.
Ponadto w niektórych AR wzrost ciśnienia o 1/3 może sporadycznie powodować problem z działaniem.
Załóżmy na przykład, że AR ma w sobie standardowy bufor. I zainstalowany jest tłumik, ze wzrostem ciśnienia o 1/3. A karabin zaczyna mieć problemy z cyklem. Od czasu do czasu operator musi przejść do bufora H-2. (Cięższy)

03

• Like
#7 ·
Kolejnym powodem zmiany punktu trafienia jest zamontowanie tłumika na AR-15 5.56 Cal. takim jak Twój.
Zwiększa on ciśnienie robocze karabinu o 1/3. Co może również wpłynąć na trafienie, jeśli karabin jest zerowany z tłumikiem, a trafienie zwykle różni się nieco, jeśli karabin jest wystrzeliwany bez tłumika.
Nadal nie rozumiem. Powiedzmy, że bez tłumika moja celność wynosi 1 MOA. Jaka byłaby moja oczekiwana celność po zamontowaniu tłumika i wyzerowaniu lunety?

#10 ·
AK
Moim zdaniem OldLawyer ma rację. Rozmiar grupy zwykle się nie zmienia. Zmienia się tylko punkt trafienia i to zwykle o cal lub dwa na 100 jardów.
03

• Like
#11 ·
Zanim zdecydujesz się na tłumik specyficzny dla 223/5.56, jeśli masz inne karabiny w innych kalibrach (z gwintowanymi lufami), poważnie rozważ "wielokalibrowy" tłumik. Pozwoli ci to na używanie go w większości lub we wszystkich twoich karabinach. Minęło kilka lat, ale moim pierwszym tłumikiem był Silencer Co Omega 36M. Obsługuje kalibry do 9 mm. Jest również modułowy, co oznacza, że mogę odkręcić część, aby był krótszy i lżejszy (ale głośniejszy). Mogę również zmienić końcówki, aby pasowały do kalibru, z którego strzelam, co pomaga uzyskać maksymalną redukcję dźwięku. Jest trochę ciężki, ale sprawdził się świetnie na całej linii. Nie jest to najcichszy tłumik, ale jest całkiem dobry.

Mocowania śrubowe są tańsze i działają, ale musisz uważać, ponieważ poluzują się po pewnej liczbie strzałów. Mocowania szybkozłączne są wygodne, jeśli masz tylko jeden lub dwa tłumiki i wymieniasz je w swoich karabinach. Ponadto część, która mocuje się do karabinu, jest zwykle również hamulcem, co pomaga złagodzić bezpośredni podmuch wylotowy wchodzący do pierwszej komory tłumika i ostatecznie bezpośrednio do pierwszej przegrody. Mniejsze zużycie.

Istnieje wiele typów mocowań QD i nie wszystkie pasują do każdego tłumika, chociaż trend w ostatnich latach polega na tym, że producenci tłumików decydują się na standardową średnicę/gwint z tyłu tłumika, więc większość będzie działać. Istnieją takie, które są specyficzne dla niektórych marek tłumików. Kolejną zaletą jest to, że bezpiecznie trzymają tłumik bez obawy, że się poluzują.

Jak wspomniano, potrzebujesz urządzenia wylotowego dla każdej broni palnej, aby ich używać. W zależności od systemu, urządzenie wylotowe może kosztować od około 50 do ponad 100 dolarów.

Jak wspomniano, w przypadku pocisków naddźwiękowych nadal będziesz słyszeć dość głośny trzask z kuli. Tłumik pomoże jedynie złagodzić podmuch wylotowy w pobliżu strzelca. Jeśli strzelasz tylko nadźwiękowymi, nie ma powodu, aby gonić za najcichszym możliwym tłumikiem, ponieważ większość, jeśli nie wszystkie nowoczesne tłumiki, są w granicach jednego decybela od siebie. Jeśli strzelasz poddźwiękowymi, to inna sprawa. W tym momencie warto gonić za ciszą.

Przesunięcie POI się zdarza, czasami. Innym efektem, jaki mogą mieć tłumiki, jest zwężanie grup. Nie zawsze, ale mogą i robią. Umieszczenie tłumika na końcu lufy zwiększa masę, co zmienia charakterystykę harmoniczną lufy. W niektórych przypadkach to pomaga, w niektórych nie.

Ciśnienie wsteczne wystąpi. Istnieją nowsze tłumiki typu "przepływowego", które pomagają to zminimalizować, ale zwykle kosztem bycia nieco głośniejszym. Niezależnie od tego, tłumik na AR-15 powoduje kilka rzeczy: komora i zamek błyskawiczny szybko się brudzą. Dostaniesz gaz w twarz. Istnieją urządzenia na rynku wtórnym i naprawy DIY, które pomagają, ale nie wyeliminujesz tego całkowicie. W rzeczywistości wiele zależy od tego, ile strzałów oddajesz i jak szybko je oddajesz za jednym razem. Jeśli po prostu siedzisz na strzelnicy i oddajesz kilka strzałów, to żaden problem, ale przejdź przez magazynek, a dostaniesz gazu.

Regulowane bloki gazowe. Hmmm. Mam własne osobiste pomysły na ten temat. Podsumuję: Jeśli budujesz AR dla potencjalnych scenariuszy zaufania swojemu życiu, unikaj bloków gazowych i zbuduj go specjalnie do tego zadania. Oznacza to, że jeśli zamierzasz go stłumić, zbuduj go do tego i nie oczekuj, że będzie dobrze funkcjonował bez tłumika. Powodem jest to, że regulowane bloki gazowe dodają punkt awarii do systemu. Jeśli chcesz tylko zabawkę do strzelania do celu, to koniecznie dodaj jeden, aby wybrać broń z i bez tłumika lub z różną amunicją. AR-y z radością strzelają w konfiguracji z nadmiernym gazem, problem polega na tym, że niepotrzebnie obijasz wnętrzności, wypompowujesz więcej gazu itp.

Na koniec, jeśli kiedykolwiek zamierzasz założyć tłumik na 22, zdobądź tłumik specyficzny dla amunicji .22. Prawie wszystkie tłumiki centralnego zapłonu są uszczelnione (nie można ich rozłożyć). .22 jest bardzo brudny i jeśli jest często wystrzeliwany w tłumiku centralnego zapłonu, ostatecznie go zabrudzi. Tłumiki .22 są z założenia rozbieralne, dzięki czemu można je czyścić. Okazjonalne strzelanie z .22 przez tłumik centralnego zapłonu jest w porządku, ale nie zrobiłbym z tego nawyku.

#13 ·
Zanim zdecydujesz się na tłumik dedykowany do kalibru 223/5.56, jeśli masz inne karabiny w innych kalibrach (z gwintowanymi lufami), poważnie rozważ "wielokalibrowy" tłumik. Pozwoli Ci to na używanie go w większości lub we wszystkich swoich karabinach. Minęło kilka lat, ale moim pierwszym tłumikiem był Silencer Co Omega 36M. Obsłuży kalibry do 9mm. Jest również modułowy, co oznacza, że mogę odkręcić część, aby był krótszy i lżejszy (ale głośniejszy). Mogę również zmienić końcówki, aby pasowały do kalibru, z którego strzelam, co pomaga uzyskać maksymalną redukcję dźwięku. Jest trochę ciężki, ale sprawdził się świetnie w wielu sytuacjach. Nie jest to najcichszy tłumik, ale jest całkiem dobry.

Montaże śrubowe są tańsze i działają, ale musisz zwracać uwagę, ponieważ poluzują się po pewnej liczbie strzałów. Montaże szybkodemontowalne są wygodne, jeśli masz tylko jeden lub kilka tłumików i zamieniasz je między karabinami. Ponadto, część, która mocuje się do karabinu, jest zazwyczaj również hamulcem, co pomaga zminimalizować bezpośredni podmuch wylotowy wchodzący do pierwszej komory tłumika i ostatecznie bezpośrednio do pierwszej przegrody. Mniejsze zużycie.

Istnieje wiele rodzajów mocowań QD i nie wszystkie pasują do każdego tłumika, chociaż w ostatnich latach trendem jest to, że producenci tłumików decydują się na standardową średnicę/gwint z tyłu tłumika, więc większość będzie działać. Istnieją takie, które są specyficzne dla niektórych marek tłumików. Kolejną zaletą jest to, że będą trzymać tłumik bezpiecznie, bez obawy, że się poluzują.

Jak wspomniano, potrzebujesz urządzenia wylotowego dla każdej broni palnej, aby ich używać. W zależności od posiadanego systemu, urządzenie wylotowe może kosztować od około 50 do ponad 100 dolarów za sztukę.

Jak również wspomniano, w przypadku pocisków naddźwiękowych nadal usłyszysz dość głośny trzask od kuli. Tłumik pomoże jedynie zminimalizować podmuch wylotowy blisko strzelca. Jeśli strzelasz tylko pociskami naddźwiękowymi, to nie ma powodu, aby gonić za najcichszym możliwym tłumikiem, ponieważ większość, jeśli nie wszystkie nowoczesne tłumiki, są w granicach decybela od siebie. Jeśli strzelasz pociskami poddźwiękowymi, to inna sprawa. Wtedy warto gonić za ciszą.

Przesunięcie POI się zdarza, czasami. Innym efektem, jaki mogą mieć tłumiki, jest zwężenie grup. Nie zawsze, ale mogą i robią. Umieszczenie tłumika na końcu lufy dodaje masy, która zmienia charakterystykę harmoniczną lufy. W niektórych przypadkach to pomaga, w niektórych nie.

Ciśnienie wsteczne wystąpi. Istnieją nowsze tłumiki typu "przepływowego", które pomagają to zminimalizować, ale zwykle kosztem bycia nieco głośniejszym. Niezależnie od tego, tłumik na AR-15 powoduje kilka rzeczy: komora i zamek błyskawiczny szybko się brudzą. Dostaniesz gaz w twarz. Istnieją urządzenia na rynku wtórnym i poprawki DIY, które pomagają, ale nie wyeliminujesz tego całkowicie. W rzeczywistości, wiele zależy od tego, ile strzałów oddajesz i jak szybko je oddajesz za jednym razem. Jeśli po prostu siedzisz na strzelnicy i oddajesz kilka strzałów, to żaden problem, ale opróżnij magazynek, a dostaniesz gazu.

Regulowane bloki gazowe. Hmmm. Mam własne osobiste pomysły na ten temat. Podsumuję: Jeśli budujesz AR dla potencjalnych scenariuszy zaufania swoim życiem, to unikaj bloków gazowych i zbuduj go specjalnie do tego zadania. Oznacza to, że jeśli zamierzasz go stłumić, to zbuduj go do tego i nie oczekuj, że będzie dobrze funkcjonował bez tłumika. Powodem jest to, że regulowane bloki gazowe dodają punkt awarii do systemu. Jeśli chcesz tylko zabawkę do strzelania do celu, to oczywiście dodaj jeden, aby wyregulować broń z i bez tłumika lub różnego rodzaju amunicji. AR z radością strzela w konfiguracji z nadmiernym gazem, problem polega na tym, że niepotrzebnie niszczysz wnętrzności, pompujesz więcej gazu itp.

Na koniec, jeśli kiedykolwiek zamierzasz założyć tłumik na 22, to kup tłumik dedykowany do broni bocznego zapłonu. Prawie wszystkie tłumiki centralnego zapłonu są uszczelnione (nie można ich rozebrać). 22 jest bardzo brudny i jeśli jest często używany w tłumiku centralnego zapłonu, to w końcu go zabrudzi. Tłumiki do broni bocznego zapłonu są z założenia rozbieralne, więc można je czyścić. Można strzelać z 22 przez tłumik centralnego zapłonu od czasu do czasu, ale nie zrobiłbym z tego nawyku.
Bardzo dobrze powiedziane. Nie wszystkie tłumiki centralnego zapłonu są uszczelnione i istnieje tendencja do tego, aby były otwarte, a niektóre nawet rozszerzalne. Zdecydowanie sugeruję wydanie pieniędzy na każdy tłumik, który można otworzyć, wyczyścić, a nawet naprzemiennie lub obracać przegrody, aby dłużej wytrzymały lub przynajmniej nie wyglądały jak kratery księżycowe na powierzchni.

Nie należę do tych, którzy wierzą, że dostajesz to, za co płacisz w broni i akcesoriach do broni, ceny są często strategią psychologiczną, o czym wiem. Jednak jeśli chodzi o tłumiki, naprawdę wierzę, że więcej znaczy więcej. Jest duża konkurencja i wiemy dużo o tym, jak dobrze tłumią. I wiemy, że jeśli są wykonane ze stali nierdzewnej lub tytanu, przetrwają dłużej niż my. Myślę, że Hydro ma rację, nie ma dużej różnicy w redukcji dźwięku, gdy strzelasz naddźwiękowo. Nie zabijasz wrogich żołnierzy, po prostu próbujesz uczynić słuch bezpiecznym i przyjemniejszym.

Jeśli chodzi o ogólne zasady, im dłuższy jest tłumik, tym lepiej redukuje dźwięk, po drugie, im większa średnica, tym bardziej redukuje dźwięk, długość jest najważniejsza. Czynnik cool jest tylko kolejnym elementem, który nazywamy "czynnikiem cool". Jeśli chcesz zapłacić więcej za projekt, spoko, zrób to, pamiętając, że długość, a następnie średnica to to, co redukuje dźwięk.

To powiedziawszy, konstrukcja przegrody nie jest najskuteczniejsza w redukcji hałasu z lufy. Jest to jednak duży problem podczas czyszczenia tłumika. Jak wspomniano, broń bocznego zapłonu bardzo szybko się brudzi i faktycznie gromadzi ołów w środku. Jeśli strzelasz pociskami odlewanymi w swoim tłumiku centralnego zapłonu, uzyskujesz ten sam efekt. Warto wydać dodatkowe pieniądze, aby mieć jak najwięcej wyjmowanych przegród wewnątrz tłumika.

Dwie kolejne sugestie. Pomysł, że jeden tłumik pasuje do wszystkich. Naprawdę tego nie lubię. Jeśli masz tłumik 5.56/223, będzie miał mały otwór, około .30 cala. Kiedy budujemy tłumiki, kierujemy się ogólną zasadą, która wygląda tak:

Image

Zatem twoja broń 223 lub 22 long rifle lub 22 mag lub inna będzie miała kulę .224 i otwór .281 przez tłumik, przynajmniej końcówki będą tego rozmiaru, przegrody mogą być większe w zależności od konstrukcji. Jeśli kupisz tłumik 45 acp, jak sugerują niektórzy, to nie będzie dobrze działał na niczym innym niż broń 45 cal, po prostu za dużo pustej przestrzeni wokół tej kuli, aby wypuścić proszek, błysk i hałas.

Moja sugestia jest taka, aby kupić jeden do 223 i używać go również w swoich broniach bocznego zapłonu. Jeśli chcesz jeden na większej broni, kup tylko jeden do największej broni, której faktycznie użyjesz. Jeszcze raz, jeśli tłumisz 300 Win Mag, potrzebujesz tłumika o długości co najmniej 8 cali i grubości 1,5 cala lub więcej, mój waży sporo. Działa na AR, ale jest duży. Więc kup dwa z nich. Zawsze kupuj najpierw ten mały. Tłumik do broni bocznego zapłonu może być cichy jak w Hollywood i zabawny dla wszystkich.

Na koniec, ta pieczątka podatkowa kosztuje 200 dolarów, to jednorazowa transakcja, zapłać ją i zapomnij o niej, te 200 dolarów rozłoży się na wiele lat i może uratować cię przed kosztami aparatów słuchowych.

Koniec tyrady. Świetna rada od Hydro, on zna się na rzeczy.

PS. Wolę montaże śrubowe, po prostu dodaj O-ring i często je sprawdzaj. Co oznacza, że kupuj tłumiki z końcówkami, które możesz przełączać na różne wzory gwintów. Mogę zmienić z 1/2 x 28 na 5/8 x 24 w około dwie minuty, z jednej broni na drugą.

FWIW

#12 ·
Masz już świetne dane wejściowe, ale dodam to - poszukaj tłumików przepływowych, takich jak HUXWRX lub OSS, jeśli poważnie myślisz o zminimalizowaniu ciśnienia zwrotnego i przedmuchu gazu. Nie są najcichsze, ale znacznie czystsze dla AR.

Poza tym wybrałbym puszkę kalibru .30 dla wszechstronności - nie stracisz wiele tłumienia na 5,56 i możesz jej używać na innych karabinach później.

I tak, regulowany blok gazowy lub cięższy bufor to prawie obowiązek z tłumikiem, aby uniknąć problemów z cyklem i gazowaniem.

Powodzenia z pierwszym tłumikiem - jesteś na dobrej drodze!

#14 · (Edited)
Badam moje opcje dla tłumika AR-15. Długość lufy wynosi 16 cali, kaliber 5,56/.223. Używam go do strzelania do stalowych tarcz, od 200 do 500 jardów.

Priorytetami są maksymalna redukcja hałasu, maksymalna redukcja odrzutu, minimalne ciśnienie zwrotne, minimalna ekspozycja na toksyczne gazy. Wszystko inne (kształt/forma/wygląd/rozmiar, waga/długość, rodzaj materiału, redukcja błysku) nie jest ważne. Nigdy wcześniej nie kupiłem tłumika, więc byłby to mój pierwszy.

Co byś polecił?
Jeśli Twoje priorytety są naprawdę takie, jak podano, to odpowiedzią jest największy tłumik, jaki możesz nosić. W idealnym świecie dobrze przegrodzony 55-galonowy bęben byłby odpowiedzią. Jeśli chodzi o Twoje priorytety; rozmiar ma znaczenie. Odpowiedzi, które widziałem tutaj do tej pory, wydają się uwzględniać "inne" względy. Musisz więc być szczery wobec siebie, jeśli chodzi o priorytety. Jeśli są one takie, jak podano, poszukaj największego tłumika, jaki możesz znaleźć.

#15 ·
Jedyne, co dodam do priorytetów OP, to: Maksymalna redukcja szumów i minimalne ciśnienie zwrotne nie idą w parze. Zmniejszenie ciśnienia zwrotnego oznacza w jakiś sposób upuszczenie ciśnienia z puszki. To sprawi, że puszka będzie głośniejsza.

Redukcja odrzutu, jest jakaś, ale to nie to samo, co użycie dobrego hamulca. Redukcja odrzutu zwykle nie jest uważana za decydujący czynnik dla tłumika, ale raczej za miły produkt uboczny.

Chociaż większość nowoczesnych tłumików jest bardzo zbliżona pod względem redukcji dźwięku, to jednak mają one swój własny, unikalny dźwięk po wystrzeleniu. Niektóre mają wyższy ton, a niektóre niższy. Tylko Ty możesz zdecydować, który z nich bardziej Ci odpowiada. Można jednak argumentować, że wyższy ton jest najlepszy, ponieważ dźwięk o wyższej częstotliwości nie rozchodzi się tak daleko jak dźwięk o niższej częstotliwości (jeśli chcesz być drobiazgowy, aby być tak cicho, jak to możliwe).

Zapomniałem wspomnieć o kilku innych rzeczach, jeśli chodzi o puszki. Niektóre mają coś, co nazywa się "wycieraczką" na końcu puszki. Jest to w zasadzie dysk z gumowatego materiału, który uszczelnia koniec puszki, aby jeszcze bardziej zatrzymać gazy i wyciszyć wszystko jeszcze bardziej. Kula po prostu przebija w nim dziurę. Będąc elementem zużycia, muszą być wymieniane. Istnieją jednak pewne aspekty prawne dotyczące tych wycieraczek ze względu na ATF (szokujące, wiem). O ile zasady się nie zmieniły (ostatnio ich nie czytałem), nie wolno kupować wycieraczek, a następnie wymieniać ich samodzielnie. ATF uważa wycieraczkę tłumika za część tłumika i nie wolno wymieniać ani naprawiać żadnych części samodzielnie za pomocą zakupionych części (mówią, że mieści się to w kategorii "wykonywania" i wymaga innego formularza i kolejnej pieczątki podatkowej). Jeśli jednak zrobisz własną wycieraczkę (tj. wytniesz okrąg z materiału o potrzebnej średnicy), możesz ją wymienić na własną część. Cóż, jeśli to nie jest wystarczająco szalone, NIE możesz zrobić ich wielu i gromadzić. Możesz zrobić tylko JEDEN, a następnie musisz natychmiast wymienić stary.

To rodzaj absolutnych bzdur, które mam nadzieję, że Trump i jego ekipa naprawią... przynajmniej.

Inną metodą uczynienia tłumika cichszym jest tak zwane "running wet" i jest to dokładnie tak, jak brzmi. Wpuszczasz trochę płynu (nawet woda zadziała) do tłumika, a to sprawi, że będzie on znacznie cichszy na kilka strzałów. Możesz nawet kupić specjalny płyn do tego celu. Zrobiłem to, ale jest to kłopotliwe i trwa tylko jeden lub dwa strzały. Było fajnie, ale niepraktyczne IMHO. Nie wiem, może gdybyś był jakimś zabójcą Jamesa Bonda lub czymś w tym rodzaju, gdzie potrzebujesz tylko jednego super cichego strzału, to ok, może, lol.

#16 ·
Jedyną rzeczą, którą dodam do priorytetów OP, jest: Maksymalna redukcja hałasu i minimalne ciśnienie zwrotne nie idą w parze. Zmniejszenie ciśnienia zwrotnego oznacza w jakiś sposób upuszczenie ciśnienia z puszki. To sprawi, że puszka będzie głośniejsza.

Redukcja odrzutu, jakaś jest, ale to nie to samo, co użycie dobrego hamulca. Redukcja odrzutu zazwyczaj nie jest uważana za decydujący czynnik dla tłumika, ale raczej miły produkt uboczny.

Chociaż większość nowoczesnych tłumików jest bardzo zbliżona pod względem redukcji dźwięku, to jednak mają one swój własny, unikalny dźwięk podczas strzału. Niektóre mają wyższy ton, a inne niższy. Tylko Ty możesz zdecydować, który z nich bardziej Ci odpowiada. Jednak można argumentować, że wyższy ton jest najlepszy, ponieważ dźwięk o wyższej częstotliwości nie rozchodzi się tak daleko jak dźwięk o niższej częstotliwości (jeśli chcesz czepiać się szczegółów, aby być tak cicho, jak to tylko możliwe).

Zapomniałem wspomnieć o kilku innych rzeczach, jeśli chodzi o puszki. Niektóre mają coś, co nazywa się "wycieraczką" na końcu puszki. Jest to w zasadzie dysk z gumowatego materiału, który uszczelnia koniec puszki, aby jeszcze bardziej zatrzymać gazy i jeszcze bardziej je wyciszyć. Kula po prostu przebija w nim dziurę. Będąc elementem zużywalnym, trzeba je wymieniać. Istnieją jednak pewne kwestie prawne związane z tymi wycieraczkami ze względu na ATF (szokujące, wiem). O ile przepisy się nie zmieniły (ostatnio ich nie czytałem), nie wolno kupować wycieraczek, a następnie wymieniać ich samodzielnie. ATF uważa wycieraczkę do tłumika za część tłumika i nie wolno wymieniać ani naprawiać żadnych części samodzielnie za pomocą zakupionych części (mówią, że to podlega kategorii "tworzenia" i wymaga innego formularza i kolejnej pieczątki podatkowej). Jeśli jednak zrobisz własną wycieraczkę (tj. wytniesz koło z materiału o potrzebnej średnicy), możesz ją wymienić na własną część. Teraz, jeśli to nie jest wystarczająco szalone, NIE możesz zrobić ich wielu i gromadzić. Wolno Ci zrobić TYLKO JEDNĄ, a następnie musisz natychmiast wymienić starą.

To właśnie ten rodzaj absolutnie absurdalnych bzdur, które mam nadzieję, że Trump i jego ekipa naprawią... przynajmniej.

Inną metodą wyciszenia tłumika jest tak zwane "strzelanie na mokro" i jest to dokładnie tak, jak brzmi. Wlewasz trochę płynu (nawet woda zadziała) do tłumika, a to sprawi, że będzie on znacznie cichszy na kilka strzałów. Możesz nawet kupić specjalny płyn do tego celu. Zrobiłem to, ale jest to kłopotliwe i nie trwa dłużej niż strzał lub dwa. Było fajnie, ale niepraktyczne IMHO. Nie wiem, może jeśli byłeś jakimś zabójcą Jamesa Bonda lub czymś w tym stylu, gdzie potrzebujesz tylko jednego super cichego strzału, to ok, może, lol.
Dobrze powiedziane. Zmniejszenie ciśnienia zwrotnego nie jest koncepcją konstrukcyjną, puszka blokuje ruch pocisku, który wypycha gaz do tyłu, a następnie spowalnia go, gdy przechodzi przez puszkę. To ciśnienie zwrotne jest jedną z rzeczy, które sprawiają, że jest ciszej. Każdy produkt związany z puszką, który mówi, że zmniejsza ciśnienie gazu w tłumionych nabojach, jest w mojej książce wężowym olejem.

Jeśli chodzi o odrzut. Tłumik do broni bocznego zapłonu waży bardzo mało, ale 8-calowa puszka o średnicy 1,5 cala ma pewną przydatną wagę. Obniża odrzut i utrzymuje w dół podrzut lufy, dwie formy redukcji odczuwalnego odrzutu.

Trzecią koncepcją jest po prostu strojenie harmonicznych. Podobnie jak w starym systemie Browning Boss, można faktycznie poluzować lub dokręcić tłumik o niewielką ilość i znaleźć idealne miejsce lub najlepszą pozycję pod względem celności.

Wycieraczki to w mojej opinii głupia sprawa. Przynajmniej ta regulowana część. Myślę, że Hydro ma rację co do prawa. Pierwszy raz czytałem o ludziach zakładających balony lub prezerwatywy na puszkę, ale wytrzymują tylko jeden strzał. Nigdy tego nie testowałem, żeby się upewnić. Ale jako myśliwy uszczelniam każdą lufę, z puszką lub bez, taśmą elektryczną, aby śnieg i błoto nie dostały się do lufy. Nie wpływa to wcale na celność i dostajesz jeden czysty strzał. Nie mogę powiedzieć, że to coś robi.

Wycieraczki, o których czytałem, które wydają się pomagać przez 4-5 strzałów, to po prostu dyski, które są wycięte z grubej skóry lub filcu lub elastycznego gumopodobnego materiału. Pierwszy strzał jest przez nie oddawany i tworzą dziurę. Za każdym razem materiał trochę się wypala i traci zdolność uszczelniania i wkrótce traci wszelką redukcję dźwięku, jaką mógł dać.

Płyny w puszce. Działają, ale zwykle jest to jednorazowe wydarzenie. Początkowo, może 20 lat temu, odkryto, że "żel do wciągania kabli" zmniejsza pierwszy strzał z tłumika. Dziwni faceci tacy jak ja próbowali wszystkiego. Jakakolwiek lepka żelowa substancja, w tym wazelina lub smar do łożysk kół, biały lit lub aloes, da podobny efekt. Użyto kremu do golenia, a nawet WD 40. Z czasem przeszedłem od wody do jakiegokolwiek smaru, który mam na strzelnicy. Używałem dużo WD 40, ładnego, czystego produktu do rozprowadzania wody, i bardzo lubię Ballistol. W końcu w ciągu ostatnich kilku lat zdałem sobie sprawę, że tłumik napełnia się węglem, dlaczego nie użyć czegoś takiego jak Hopps lub jakiegokolwiek produktu do usuwania węgla.

Zdecydowałem również, że rozwiązanie jest tak dobre, jak każde do zwilżania tłumika. Roztwór składa się w 50% z białego octu i w 50% z nadtlenku wodoru, ale nie z komercyjnego nadtlenku, ale z tego, co kupujesz w Walmart, który w rzeczywistości zawiera tylko 3% nadtlenku. To właśnie wkładam do myjki ultradźwiękowej, aby wyczyścić tłumik. Więc często po prostu mieszam butelkę wody i używam jej na strzelnicy, co 10 strzałów lub więcej. Czy to działa? Myślę, że działa przy pierwszym strzale i trochę w przyszłych strzałach. Pomaga również w utrzymaniu broni i tłumika przed nadmiernym nagrzewaniem się, co zawsze jest dobrym pomysłem. Myślę również, że działa najlepiej, jeśli dodasz jedną z tych małych, domowych skórzanych wycieraczek. Powiedziawszy to, wycieraczki i płyn naprawdę mają dla mnie znaczenie tylko wtedy, gdy strzelam do kojota lub jelenia lub czegoś, czego nie chcę spłoszyć tym pierwszym strzałem, jeśli miałbym chybić, lub jeśli miałoby być więcej niż jeden kojot. Mogą być oddalone o 200-300 jardów, a każda redukcja hałasu pomaga, dlatego w ogóle używamy na nich puszek.

I kilka uwag od Silencer Central, wyjaśniających więcej tego, co stwierdził Hydro.

"-----------------------------------------------------------------------------
Zanim wyjaśnimy dokładnie, jak wymienić wycieraczki tłumika, ważne jest, abyś wiedział, że ATF uważa wycieraczkę za część tłumika. W rezultacie nie można ich legalnie wysyłać bezpośrednio do użytkownika końcowego. Zamiast tego firma produkująca tłumiki musi wysłać wycieraczki do FFL, a tłumik również musi trafić do FFL i tam wykonać pracę.

Jednak legalne jest również tworzenie własnych wycieraczek do tłumików - z jednym prawnym zastrzeżeniem. Ponieważ wycieraczki są częściami tłumika, nie można zrobić wielu zamienników i mieć ich pod ręką na wypadek, gdyby były potrzebne. Zamiast tego musi to być sytuacja jeden do jednego. Na przykład, jeśli wymieniasz dwie wycieraczki, możesz zrobić dwie nowe, ale nie trzy.
Czy to głupie? Tak. Ale to prawo i nie jesteś przestępcą. Jesteś odpowiedzialnym właścicielem tłumika.

-------------------------------------------
Korzyści z wycieraczek do tłumików
Cały sens tłumika polega na wyciszeniu dźwięku wystrzału, a podczas gdy zwykłe przegrody wykonują świetną robotę, wycieraczki do tłumików oferują jeszcze większą zdolność redukcji dźwięku.

Pod względem redukcji dźwięku, wycieraczka najbardziej zauważalnie pomaga zmniejszyć poziom decybeli pierwszego strzału.

Jak długo wytrzymują wycieraczki?
W przeciwieństwie do przegród, wycieraczki są materiałem eksploatacyjnym, co oznacza, że nie trwają wiecznie. W końcu masz kontakt z wycieraczką za każdym razem, gdy przez nią strzelasz. Z czasem powoduje to rozkład wycieraczki i musi ona zostać wymieniona, aby uzyskać optymalną wydajność.
.Większość z nich wymaga wymiany po 20 strzałach i masz szczęście, jeśli możesz doprowadzić to do 50 strzałów.
---------------------------------------------------------------------------------------------

#19 ·
Lżejsze puszki z dobrym zarządzaniem ciśnieniem zwrotnym pomogły mi najbardziej podczas strzelania w pomieszczeniach lub z krótką lufą. Używanie tłumika z regulowanym blokiem gazowym również zrobiło dużą różnicę.
W tym miesiącu w jednym z magazynów o broni ukazał się artykuł Franka Meloniego, znanego pisarza o broni. Robi ten sam komentarz, który robiłem wiele razy, najważniejszą cechą tłumika jest jego długość - kropka. Po drugie, średnica. Następnie są projekty przegród i tym podobne, które każdy ekspert, nie ekspert i sprzedawca widzi inaczej. Jak na ironię, konstrukcja przegrody ma niewiele wspólnego z poziomem hałasu, rozmiar puszki zawierającej wybuch przez nanosekundy definiuje poziom hałasu.

Moja rada od dziesięcioleci jest taka, że puszka na karabinie powinna mieć nie mniej niż 8 cali i 1,5 cala średnicy. Zgadza się z długością, ale z jakiegoś powodu używa 1,6 cala jako preferowanej średnicy, myślę, że dlatego, że używał nowej puszki Silencer Central, która miała ten rozmiar.

Kiedy używasz karabinków pistoletowych lub pistoletów lub strzelasz na bardzo krótkich dystansach lub w pomieszczeniach, zmienia to problem. W karabinach myśliwskich patrzymy na długie i ciężkie oraz bezpieczne dla słuchu. Nic na uszach. Celem dla karabinów myśliwskich jest redukcja 30-31 BD. Szukasz puszki za 1000–1200 USD, MSRP.

Przy pełnej amunicji regulowany blok gazowy nie jest, a może nigdy nie jest potrzebny. To bardziej dla gier, które się liczą i wszystkie z nich obejmują broń o mniejszej mocy. Produkują półautomaty w 30 Win Mag, dla poważnych myśliwych, więcej niż większość z nas chce się z tym zmierzyć. Z drugiej strony 30-06 z tłumikiem jest całkiem poręczny.

Chodzi o wrażenia ze strzelania, których pragniesz, a takie rzeczy jak regulowane bloki gazowe wchodzą w grę, gdy zasilanie i funkcja znajdują się na niższym końcu spektrum mocy.

A podsumowując, niezależnie od celu, najlepsze tłumienie pochodzi z dużej, ciężkiej puszki wiszącej z przodu pistoletu. Jak mówi Frank w swoim artykule, dla myśliwych, te karabiny na pasku będą łapać każdą nisko wiszącą gałąź na twojej drodze. Trochę trudno poruszać się po zaroślach z bronią o długości 4 stóp. LOL Mam trzy pistolety, które są długie, zgadzam się, po prostu fizyka. Zajęło mi dużo czasu, żeby przyzwyczaić się do tych dodatkowych 8 cali na karabinie lub karabinku.

#18 ·
@Gurlywa Witamy na FTF. Odwiedź nasz wątek wprowadzający i opowiedz nam trochę o sobie i swoich zainteresowaniach bronią. Pomoże nam to lepiej Cię poznać i bardziej prawdopodobne jest, że więcej członków odpowie na Twoje posty.

Przejdź do sekcji Wprowadzenia https://www.firearmstalk.com/forums/new-member-introductions.2/ i opowiedz nam trochę o sobie. Będziesz także chciał zapoznać się z tym wątkiem (zawiera on dobre informacje o witrynie): https://www.firearmstalk.com/threads/so-yer-new-here-huh.138122/ oraz tym wątkiem (nasze zasady społeczności): https://www.firearmstalk.com/threads/firearmstalk-com-community-rules.149985/.

Dziękuję bardzo.