AR-15 Rifle Test Quiz!

Discussion in 'AR-15 Discussion' started by Hoppy74, Jul 17, 2012.

  1. Hoppy74

    Hoppy74 New Member

    23
    0
    0
    AR-15 Rifle Test Quiz

    I am semi-retired and I am taking a self-passed and self-taught Firearms Armorers course. I have covered over 25 different firearms in this course and now I am on the AR-15 Rifle course which is my last firearm in the Firearms Armorers course.

    I hope to become a part-time light Gunsmith in the future. I am now working part-time with a Gunsmith that has over 40 year’s experience. I have my CHL and my FFL.

    There are many questions covering this firearm and I have answered them to the best of my ability but during my study and research I am having some problems with these quiz questions. Either I am not sure of the correct answer or I have conflicting answers. I need to get 85% of the questions correct.

    Can you help me determine the correct answers for these quiz questions? Please correct my wrong answers!

    Thanks for your help.

    1. The AR -15 was designed by
    a) Ronnie Barrett
    b) Max Atchisson
    c) Eugene Stoner
    d) Mikhail Kalashnikov

    2. The front sight is held on by
    a) Loctite
    b) two tapered pins
    c) one large roll pin
    d) a quick release clamp

    3. How is the gas tube retained in the front sight?
    a) By a small roll pin
    b) Friction
    c) The gas tube is not actually held in place, as it needs to be free floating
    d) By Gunsmith glue

    4. What gun part is attached to the top of the bolt and accepts the gas from the rear end of the gas tube?
    a) The bolt carrier key
    b) The bolt face
    c) The snap ring
    d) The gas elbow connector

    5. What holds the firing pin in place inside of the bolt?
    a) The tapered retaining roll pin
    b) The firing pin retaining pin
    c) The extractor's tail
    d) The ejector's shoulder

    6. The gas from the fired cartridge exits the barrel and
    a) enters the front sight and then the gas tube.
    b) enters the gas connector piston and then the front sight.
    c) enters the front sight and then the bolt carrier
    d) enters the gas tube and then the bolt carrier.

    7. What causes the bolt to rotate in the bolt carrier?
    a) The bottom of the carrier key cams the rear end of the bolt and rotates it.
    b) The expanding gas on the bolt face that comes directly from the gas chamber.
    c) The cam-pin hitting the bolt carrier
    d) The counter rotation of the barrel extension lug

    8. What prevents the cam-pin from rotating in the bolt carrier?
    a) The extractor
    b) The firing pin
    c) The bolt
    d) None of the above

    9. What pushes the hammer rearward after the gun is fired?
    a) The rearward motion of the bolt, bolt carrier and the firing pin
    b) The downward motion of the bolt carrier key as it hits the hammer strut
    c) The rotation of the bolt
    d) Both b and c

    10. The secondary sear system's engagement is the contact between the hammer and
    a) the disconnector
    b) the receiver nut roll pin
    c) the trigger
    d) the rear of the bolt

    11. The engagement of the hammer and the trigger best describes
    a) the primary sear system
    b) the secondary sear system
    c) none of the above

    12. The disconnector is also the secondary sear - True or False?

    13. In the following scenario, the gun has been fired, the bolt has returned forward into its locked up position and the trigger is still pulled, which sear system is holding the hammer rearward?
    a) The primary sear system
    b) The secondary sear system

    14. If the gun is at rest with the finger off of the trigger, the hammer is cocked and there is a round in the chamber, which sear system is holding the hammer rearward?
    a) The primary sear system
    b) The secondary sear system

    15. The rear lips of the magazine box are what activates the bolt stop on the last round in the magazine - True or False?

    16. The bolt catch will hold the bolt carrier assembly rearward after the last shot has been fired - True or False?

    17. With the magazine out of the receiver, the bolt will still be held rearward after a shot has been fired - True or False?

    18. What controls the cyclic rate of the AR-15/MI6 in full auto?
    a) The diameter of the gas tube
    b) The friction piece
    c) The friction ring
    d) The buffer assembly and the action spring
     
    Last edited: Jul 19, 2012
  2. Quentin

    Quentin New Member

    7,551
    1
    0
    I gave it a quick look and would say 7 should be c.
     

  3. mountainman13

    mountainman13 New Member

    11,488
    0
    0
    C b a a b a c b a a t t a a f t t d
    Wish I had an AR here to verify a few of my answers but I don't own one. Lol
     
    Last edited: Jul 17, 2012
  4. silverado113

    silverado113 New Member

    2,992
    1
    0
    On a serious note are you going to come on the forum and ask gunsmithing questions when you are working on a customer's firearm? If so, what's the cut for those who answer the questions? :rolleyes:
     
  5. Hoppy74

    Hoppy74 New Member

    23
    0
    0
    You only answered 17 questions. There are 18 questions. Did you start with question 2? Thanks for your help!
     
  6. Hoppy74

    Hoppy74 New Member

    23
    0
    0
    No, these questions are not Gunsmithing questions. They are general Firearm Armorer's questions. If I had Gunsmithing questions I would ask an experienced gunsmith, maybe the one I am working with part-time. The course I am taking is not a Gunsmithing cource. Thanks for you help!
     
  7. Hoppy74

    Hoppy74 New Member

    23
    0
    0
    No, I will only ask Armorers questions!
     
  8. mountainman13

    mountainman13 New Member

    11,488
    0
    0
    Lol I'm not sure what I missed on that first go. Just disregard it.
    C b a a b a c b c a a a t a a f t t d
    Hopefully that's enough answers and in the right order. Lol
     
  9. Jpyle

    Jpyle New Member

    4,828
    0
    0
    For #6, technically the gas enters the gas block, which may or may not incorporate a sight, then the gas tube and finally the gas key.

    For #7, this is somewhat tricky in the wording. Contact with the barrel extension lug causes the bolt to rotate to the locked position. The gas recoil pulse causes a counterrotation and unlocks the bolt. The cam pins allows the bolt to rotate along the slot in the carrier and anchors it to the carrier, it does not directly cause a rotation unless the bolt is contacting the barrel extension in some way.
     
  10. mountainman13

    mountainman13 New Member

    11,488
    0
    0
    Lol. I had the exact same thought on #7 (low profile gas block) and just didn't bother knit picking after that.
     
  11. Quentin

    Quentin New Member

    7,551
    1
    0
    I also thought the wording of many questions was poor or written in the 1970s and of course things have changed. I can't remember the terminology primary sear and secondary sear but after reading a few questions you get their drift.

    I have my doubts how good this armorers course is, kinda think it's a scam like many of these work at home programs that really just separate you from your money. Oh well it's a step above the grammar in the Nigerian emails and they want an answer so I went in their brain dead mode and figured all red answers were right except #7 which should be c.

    Anyway, poor test and you've got to put something down so might as well think like the test writer and give 'em the answer they want. I had a lot of tests like this over my 64 years.
     
  12. mountainman13

    mountainman13 New Member

    11,488
    0
    0
    Lol. I didn't even realize that there was colored answers. Can't see them in the app. I agree on #7 and I'm probably wrong on the one answer that doesn't match and that's the one I wanted to verify. Now that I really think back I remember manually pushing the bolt hold back the few times I've had a chance to use an AR.
     
  13. Hoppy74

    Hoppy74 New Member

    23
    0
    0
    Now there are 19 answers when there are only 18 questions. I am lost?:confused:

    1-c
    2-b
    3-a
    4-a
    5-b
    6-a
    7-c
    8-b
    9-c
    10-a
    11-a
    12-a
    13-true
    14-a
    15-a
    16-false
    17-true
    18-true
    19-d
     
  14. mountainman13

    mountainman13 New Member

    11,488
    0
    0
    Ignore the one or whatever it is on the end. I'm clearly not getting along with my phone today. Lol
     
  15. Quentin

    Quentin New Member

    7,551
    1
    0
    Hoppy, in the original post just change your answer to #7 to c. Or at least think about it.
     
  16. mountainman13

    mountainman13 New Member

    11,488
    0
    0
    Agreed....
     
  17. EW1066

    EW1066 Member Supporter

    344
    0
    16
    The carrier key does not rotate in any way. Nor does it contact the bolt in any way. Those two facts make answer "A" impossible.

    Gas chamber? Is that a part of the gun that I have not heard of yet? "B" is not the correct answer.

    The barrel extension and the lugs therein are stationary, thus they DO NOT rotate. "D" is not the correct answer.


    The cam pin must be in contact with the carrier for it to cam. But "HITTING" would be an exaggeration of the event (in my opinion).
    "C" is the MOST correct answer if you ignore the odd ball wording.

    EDUB
     
  18. Sniper03

    Sniper03 Supporting Member Supporter

    7,667
    67
    48
    I also think that No.7's answer as given by the originator on the questionnaire is flawed and certainly not the correct answer. So I am going to walk through the sequence from the time the round is fired. The projectile leaves the casing down the bore until the bullet passes by the gas port in the Barrel below the Front sight or what ever is used. This as the gas builds it passes through the gas port hole into the front sight, gas block or similar unit. The gas then exits the front sight unit and enters the gas tube traveling back entering the carrier key. The gas then passes down through the carrier key into a chamber at the tail shaft of the bolt and the bolt carrier itself. With the gas rings on the bolt at the front of this chamber and close tolerance in the bolt carrier at the tail shaft of the bolt. The chamber fills as the Carrier is the first thing to start to move. At this point as the chamber fills with gas pushing the carrier to the rear. As the Carrier moves to the rear by the force of the gas in the chamber the carrier key in the machined caming area on the carrier itself cams the carrier key, which causes the bolt to rotate 22 deg. roughly and unlock the bolt itself in the area of the barrel extension and locking lugs. With the entire Carrier Assembly w Bolt now retract to the rear the casing is extracted by the extractor followed by the ejector ejecting the spent casing from the receiver. I guess I would view the closes answer the way it is unclear stated is with Quentin. If the cam pin was not there to follow the machined caming surface area on the carrier the bolt would not unlock! So the way it is asked C is the closest to the correct answer. The bottom of the carrier key only vents the gas to the mechanical operating system of the weapon * If all this makes sense. Bottom line I am with most of you! I smell a little bit of a rat or scam since it is very obvious that who ever put this questionnaire together is somewhat questionable with their knowledge. And certainly their presentation and organization. That is only my honest opinion! Some areas of the questionnaire seem ok.

    03
     
  19. Quentin

    Quentin New Member

    7,551
    1
    0
    Great explanation of the gas system, Sniper! Question 7 and its answers are poorly written but after throwing out the ridiculous, c is the only answer that even comes close. There are similar problems with the rest of the test.

    I would think a genuine armorers test would have been proofread by people at least as familiar with the AR platform as we are - and the wording would have been corrected. Anyway, hopefully we were able to help Hoppy!
     
  20. hoppy70

    hoppy70 New Member

    6
    0
    0
    Now there is 19 answers when there were only 18 questins. Help! are the out of sink?