You are Unregistered, please register to use all of the features of FirearmsTalk.com!    

Firearm & Gun Forum - FireArmsTalk.com > Long Guns > Auto & Semi-Auto Discussion >

Sears Shotgun


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-18-2010, 03:29 AM   #1
Feedback Score: 0 reviews
 
lukeisme's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 203
Liked 16 Times on 12 Posts

Default Sears Shotgun

I was given a sears auto loading 12 ga shotgun. Its an autoloader that is the reason it is posted here. What the problem is that it will not cycle a a new round into the chamber. I have flushed what I believe to be he gas ports. They seem to be clear. One thing I noticed was that it is stamped 3" or 2 3/4" magum only. I have been using standard 2 3/4" field rounds. What I was wondering is could that be what it causing the FTF? I do not know much about shotguns so any info would help.


lukeisme is offline  
 
Reply With Quote

Join FirearmsTalk.com Today - It's Free!

Are you a firearms enthusiast? Then we hope you will join the community. You will gain access to post, create threads, private message, upload images, join groups and more.

Firearms Talk is owned and operated by fellow firearms enthusiasts. We strive to offer a non-commercial community to learn and share information.

Join FirearmsTalk.com Today! - Click Here


Old 06-18-2010, 11:03 AM   #2
Administrator
FTF_ADMIN.png
Feedback Score: 0 reviews
 
c3shooter's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Third bunker on the right,Central Virginia
Posts: 20,138
Liked 14081 Times on 5953 Posts
Likes Given: 2342

Default

Ammo is too light to fully cycle the action. Try a couple of rounds of 3" magnums, see if they cycle.


__________________
What we have here is... failure- to communicate.
c3shooter is offline  
 
Reply With Quote
Old 06-18-2010, 01:14 PM   #3
FTF_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
BillM's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Amity
Posts: 1,134
Liked 283 Times on 162 Posts
Likes Given: 13

Default

What is the Sears model number? Some of the gas operated shotguns are
adjustable for different power level ammunition. Some have o-rings that
can wear and cause short cycling.


Exactly what does it do? The bolt doesn't move at all? It moves, but not
far enough to eject the empty? It ejects the empty but doesn't load
a new round?

Agreed--try it with some magnum shotshells--but it should be possible
to make it work with standard field loads.
BillM is offline  
 
Reply With Quote
Old 06-18-2010, 02:41 PM   #4
FTF_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
willshoum's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Houma, La.,La.
Posts: 5,433
Liked 1933 Times on 1370 Posts
Likes Given: 2183

Default Sears Magnum only Auto loader

Quote:
Originally Posted by lukeisme View Post
I was given a sears auto loading 12 ga shotgun. Its an autoloader that is the reason it is posted here. What the problem is that it will not cycle a a new round into the chamber. I have flushed what I believe to be he gas ports. They seem to be clear. One thing I noticed was that it is stamped 3" or 2 3/4" magum only. I have been using standard 2 3/4" field rounds. What I was wondering is could that be what it causing the FTF? I do not know much about shotguns so any info would help.
If it's stamped magnum only, why are you shooting Field Load. You'll need to bring the gun to a gunsmith and have it modified to shoot lighter loads. But then you might not be able to shoot magnums.
willshoum is offline  
 
Reply With Quote
Old 06-26-2010, 05:23 AM   #5
Feedback Score: 0 reviews
 
lukeisme's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 203
Liked 16 Times on 12 Posts

Default

Quote:
Originally Posted by BillM View Post
What is the Sears model number? Some of the gas operated shotguns are
adjustable for different power level ammunition. Some have o-rings that
can wear and cause short cycling.


Exactly what does it do? The bolt doesn't move at all? It moves, but not
far enough to eject the empty? It ejects the empty but doesn't load
a new round?

Agreed--try it with some magnum shotshells--but it should be possible
to make it work with standard field loads.
It is a sears 66m 12ga 583.607. Even with 3"magnum turkey loads it will not cycle the bolt. I have tracked down a manual for a JC Higgens model 60 and it shows no o-rings. While I know it is not the correct manual it seems to be close. I think I might try and break it down to check the gas vents and see if one or two of the 3 might be plugged and I am not seeing it. To be honest I am not sure how to do that. I guess I will just fumble and figure it out. Thanx again guys for all the input!!!


lukeisme is offline  
 
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Firearms Forum Replies Last Post
Sears Model 101.100 20ga. barrel hunley1862 Gunsmithing Forum 2 09-03-2010 02:56 AM
sears roebuck 20 gauge Brutis1656 General Shotgun Discussion 5 02-09-2010 03:58 PM
Sears model M200 .20 ga. shotgun mrm14 General Shotgun Discussion 7 12-29-2009 05:10 PM
Old Sears Shotgun...any info? mdw104 General Shotgun Discussion 3 08-02-2009 11:30 PM
Sears and Roebuck model 43 tgore3 .22 Rifle/Rimfire Discussion 3 05-13-2009 10:38 PM