Firearm & Gun Forum - FireArmsTalk.com

Firearm & Gun Forum - FireArmsTalk.com (http://www.firearmstalk.com/forums/)
-   AR-15 Discussion (http://www.firearmstalk.com/forums/f20/)
-   -   Light Strikes on brand new AR in 1st Mag (http://www.firearmstalk.com/forums/f20/light-strikes-brand-new-ar-1st-mag-102683/)

bluez 01-12-2014 06:55 PM

Light Strikes on brand new AR in 1st Mag
 
I just bought a very very nice AR15 all ultra hi end parts.

It was supposed to be a demo piece for a shop but someone blemished the Vltor-Mur Upper on the thing the forward assist sits in and so they couldnt use it as a demo.

Got a screaming deal as a result on a AR that otherwise would have been unaffordable to me.

The lower is a Seekins Precision 223 SP223.

The rifle was unfired

During the first magazine I got multiple failure to fire.
First 3 rounds went w/o a hitch.
Then the next 10 attempted shots were failure to fire.

I checked if the bolt was fully in battery and that stuff since as a new gun I thought at first, maybe it was short cycling , but it wasnt...... as most rounds simply had a light strike indentation.

near the end of the 1st mag the gun started working a little.
And during the 2nd mag it took off and worked perfect.

I followed it up with another 3 mags w/o any problems (20 rds per 30 rd mag)

I had not brought any more ammo than that, as I wanted to focus on zero and then maybe a little break in.

Rifle got a basic clean/lube by me before I took it to the range.

When I got the weak hammer strikes , at first I thought maybe they had a softer trigger spring kit in there and its too light for my ammo (Federal 5.56 mm M193F)...?

But then the problem suddenly stopped occuring....
The bolt and BCG are Black Rain Nickel Boron..BTW, not sure it matters.

Weird. any thoughts?:confused:

csaw44 01-12-2014 09:54 PM

Just needed a little break in time? Give it a good cleaning and shoot some more . I would shoot a few hundred rounds without cleaning to determine it I would be able to depend on proper functioning. Also,Protrusion of the FP out the bolt face with it bottomed out against the back side of the bolt should be .032 to .037

SSGN_Doc 01-12-2014 09:58 PM

Possibly too much oil in the firing pin channel?

bluez 01-12-2014 10:15 PM

Quote:

Originally Posted by SSGN_Doc (Post 1481107)
Possibly too much oil in the firing pin channel?

Csaw and Doc:


That would explain the symptoms because the oil would be blown out after a while.
I dont think I oiled it real heavy tho (albeit heavier than many others do)
Something in the firing pin channel is what I was thinking.

I successfully Zeroed my Irons and once i have a Optic on it will zero that was well.
During my next zero process I will get more data points if it was just a blocked channel or break in issue or something else.

Thanks fellas!

TexasGunner 01-12-2014 10:32 PM

Let's see some pics of that bad boy! I love the SP223 lower. My latest build is built on one.

Triumphman 01-12-2014 11:01 PM

Sounds like it worked it self out of it's own problem. I was gonna suggest, that those new parts had to wear themself's in from such tight fit. Use good Oil, and have at it.

Sniper03 01-12-2014 11:11 PM

Bluez,

One thing you might not be aware of is that any round that has been chambered in an AR Rifle will and should have a slight indentation in the primer of the round chambered. That is perfectly normal. Also there should not be any break in period on an AR Rifle. They should work out of the box if lubricated properly. Also grease should not be used on them. Only a good quality lubricant like Breakfree, G-96 or other good lube. Rem Oil is not recommended for the AR Rifle. It is great lube for the right weapon or fishing reel but will cook off if the rifle gets hot during shooting a lot of rounds. My main thought was what ammunition are you using? Are the reloads? Also when this occurs is the hammer in the fired position or cocked back? Give us some more details if you can. The Bolt Carrier Group should just look damp. When I put a little lube on the firing pin while cleaning I wipe the lube on and then take a dry patch and wipe off all excess so there is no visible lube on it. Ammunition as previously stated would be my first suspicion on your issue since you advised the bolt is going completely into battery. Try some good quality ammunition like Federal, American Eagle, Winchester, Black Hills for example. Let us know about the hammer position!

03

JonM 01-12-2014 11:18 PM

What are you using for a trigger pack??

Some folks especially gunshop "experts" will clip or bend the hammer springs trying to get a lighter trigger pull. Leads to light strikes.

okdonk 01-12-2014 11:24 PM

Try using stock Fire Control group and try out heavier buffer like H2.

bluez 01-13-2014 12:27 AM

Thanks for all the input guys!

Let me answer you guys in order of comments:

-Texas: will do :)
- Triumph, That is kinda my hope
- Sniper: You'r right I totally forgot about the chambering indent! I did use Hoppes Gun Oil.. I also have EWL and others but i wanted to use up my Hoppes first. I did not wipe the pin after oiling.:o
I dont think its the Ammo. I made sure for break in i had full powered Federal 5.56 M193
-Jon: Thing is I dont know what the trigger pack is.. when I bought the gun on the strenght on its parts and back story ( shops showroom model) .. I dont know if the trigger back is stock, or a lighter JP spring or what...:o
-Okdonk, why heavier? ( it currently has a carbine weight) , why not lighter?


:)


All times are GMT. The time now is 07:37 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.