Firearm & Gun Forum - FireArmsTalk.com > Long Guns > Auto & Semi-Auto Discussion > AR-15 Discussion > Free floating handguards

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-16-2012, 12:31 PM   #11
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: May 2012
Posts: 416
Liked 23 Times on 17 Posts

Default

Quote:
Originally Posted by Gatoragn
If the handguard not a two piece style and the gas block is not low profile, yes the GB will need to be removed.

If the gas block is a low profile style, the handguard may slide over it, but still depends on the barrel nut. To change a barrel nut the GB must be removed.

I recently cut down a pin on front sight an converted it to a low profile.
I have a low pro gas block with a carbine gas system. I put a clamp on fsp for mid length handguard purposes. If I remove the gas block to change the barrel nut, do I need new roll pins??

image-4049896387.jpg


__________________
broke-again124 is offline  
 
Reply With Quote
Old 10-16-2012, 02:51 PM   #12
Feedback Score: 0 reviews
 
AgentTikki's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: City of Lost Angels, Kommifornia
Posts: 3,444
Liked 335 Times on 264 Posts
Likes Given: 51

Default

Option 1, cut down your fsb and make it a lo pro block. Then you can slide a longer rail on it.

I also think Daniel Defence makes nice 2 peice quad rail that will work with your curent config.



__________________
Assumption is the mother of all ****ups.
Know what you know, Know what you don't know. -Paul Pedzolt
"Jack of all trades, master of none, though oftentimes better than master of one" -Mynshul
AgentTikki is offline  
 
Reply With Quote
Old 10-16-2012, 03:13 PM   #13
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: May 2012
Posts: 416
Liked 23 Times on 17 Posts

Default

Quote:
Originally Posted by AgentTikki
Option 1, cut down your fsb and make it a lo pro block. Then you can slide a longer rail on it.

I also think Daniel Defence makes nice 2 peice quad rail that will work with your curent config.
It's not a FSB it is a clamp on. I have a lo-pro gas block installed. Fsp was so I could have middy handguards.
__________________
broke-again124 is offline  
 
Reply With Quote
Old 10-16-2012, 04:49 PM   #14
FTF_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
ZeusEcho's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 579
Liked 50 Times on 46 Posts
Likes Given: 108

Default

Centurion C4 rail is two piece and works with standard barrel nut. I love the C4 rail on my BCM!

They also make some with cutouts for FSB.

http://www.centurionarms.net/index.php?option=com_content&view=article&id=123&I temid=154

__________________
ZeusEcho is offline  
 
Reply With Quote
Old 10-16-2012, 11:20 PM   #15
Feedback Score: 0 reviews
 
willfully armed's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Olathe,JOCO KS
Posts: 1,998
Liked 127 Times on 96 Posts
Likes Given: 13

Default

They aren't roll pins. They are drift pins. They are also tapered. Yes you can reuse them.

__________________

I could make a list of a bunch of guns i have, or "have", or wish I had. Why would one feel compelled to provide that infornation freely? Do you feel the need to show off? Is it some immature game of oneupsmanship?

Why do you feel it necessary to list your guns?

willfully armed is offline  
 
Reply With Quote
Old 10-17-2012, 01:32 AM   #16
FTF_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
Gatoragn's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: North GA. Back home in Dixieland.
Posts: 3,372
Liked 1150 Times on 640 Posts
Likes Given: 458

Default

Quote:
Originally Posted by willfully armed View Post
They aren't roll pins. They are drift pins. They are also tapered. Yes you can reuse them.
Some companies use tapered drift pins, some use straight drift pins. My DPMS had tapered pins. My LMT had straight pins. I misplaced one of the pins on my LMT, I used a roll pin in its place. I talked to a 'smith about this issue, he agreed that a roll pin will work fine in place of a straight drift pin, said he had installed many roll pins on pinned gas blocks without any issues.
__________________
Gatoragn is offline  
 
Reply With Quote
Old 10-17-2012, 05:03 AM   #17
Vendor
FTF_SPONSOR.png
Feedback Score: 0 reviews
 
X-mark's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 324
Liked 39 Times on 31 Posts
Likes Given: 4

Default

Quote:
Originally Posted by ZeusEcho View Post
Centurion C4 rail is two piece and works with standard barrel nut. I love the C4 rail on my BCM!

They also make some with cutouts for FSB.

http://www.centurionarms.net/index.php?option=com_content&view=article&id=123&I temid=154


+1

__________________

ROG Tactical
Corona, CA
sales@rogtac.com

Visit www.rogtac.com for quality AR-platform parts and accessories.

Forum members use coupon code, FT5, to save 5% on most products.

X-mark is offline  
 
Reply With Quote
Old 10-17-2012, 01:01 PM   #18
FTF_SUPPORTER.png
Feedback Score: 0 reviews
 
ZeusEcho's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 579
Liked 50 Times on 46 Posts
Likes Given: 108

Default

Quote:
Originally Posted by X-mark View Post
+1

yeah man...such a cool looking rail with the offset holes. Looks even better in person than it does in pictures!


__________________
ZeusEcho is offline  
 
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Firearms Forum Replies Last Post
Free-floating the barrel? Mosin Nagant Mkilbride General Rifle Discussion 1 08-16-2012 11:16 PM
Free Floating Rail system Length GREGULON AR-15 Discussion 10 03-06-2012 02:24 AM
Does the Astra Constable.380cal Pistol from 1954 have a Free Floating Firing Pin????? CAMCHAMPION1988 General Handgun Discussion 1 11-05-2011 08:03 AM
So much for free floating dteed4094 General Rifle Discussion 10 12-20-2009 04:46 AM
need help! lost accuracy free floating barrel p5200 Gunsmithing Forum 7 06-04-2008 07:08 PM